Kerstgevoel - Reisverslag uit Farstad, Noorwegen van M. Zomer - WaarBenJij.nu Kerstgevoel - Reisverslag uit Farstad, Noorwegen van M. Zomer - WaarBenJij.nu

Kerstgevoel

Blijf op de hoogte en volg M.

06 December 2020 | Noorwegen, Farstad

Het eerste kinderpartijtje in Noorwegen is gevierd. Pelle is deze maand 7 geworden en ook hier geven ze een feestje voor klasgenoten. Deze maand waren er naast Pelle nog 2 jongens jarig en één van de moeders kwam met het voorstel om het samen te vieren. Hier in het dorp is een klein gemeenschapshuis die wij voor dit feestje mochten gebruiken. Het thema was Halloween. Normaal gesproken wordt Halloween uitgebreid gevierd in Noorwegen, maar vanwege de Corona is dit feest dit jaar maar minimaal gehouden. Om de kinderen toch nog een “eng” feest te laten beleven, hebben wij het in een Halloweenjasje gegoten. Traditiegetrouw is er chocoladetaart gegeten en ontbrak het broodje worst ook niet. Het feest was echt een feest met muziek en veel dansen. Pelle heeft er van genoten en de andere 2 jongens ook, soms worden alleen de jongens of de meisjes uitgenodigd, wij hebben ervoor gekozen de hele klas uit te nodigen. Het is op onze school een basisregel dat alle kinderen uit de klas mogen komen op partijtjes, meestal gaan de meisjes naar de meisjes en de jongens naar de jongens, of zoals in ons geval de complete klas. Dit wordt zo gedaan om te voorkomen dat er kinderen buitengesloten worden.

We reden hier nog steeds rond met onze auto op Nederlands kenteken. Eigenlijk was het plan om deze auto, nadat wij gesetteld waren, terug te brengen naar Nederland en daar te verkopen. Met alle Coronaregels was het heel wat rompslomp om deze auto terug te krijgen in Nederland. Daarom heeft Maarten de keuze gemaakt om de auto maar in te voeren. Hiervoor moet je eerst naar de douane om invoerheffing over de waarde van de auto af te dragen. We hadden verwacht dat dit wel online geregeld konden maar helaas moest Maarten hiervoor naar Ålesund. Dit is ruim 2,5 uur reizen bij ons vandaan. Hier moest Maarten de autopapieren laten zien en de waarde van de auto in Nederland, vervolgens even pinnen en met 10 minuten kon hij weer richting huis. Vervolgens is Maarten naar Statens Vegvesen geweest. Zij gaan zowel over het wegenbeheer als de autokeuringen en verkeer. Hier hebben ze de auto even bekeken en vervolgens kon Maarten meteen de auto invoeren. Hiervoor moet je ook nog eens een eenmalige afdracht, soort BPM, betalen. Vervolgens werden meteen de nummerplaten gewisseld en kwam Maarten dus thuis met een Noorse auto.

Eerder schreven we al dat het kerstgevoel hier al ver voor kerst begin te leven. Nu we in de adventsweken zitten, zitten wij ook al helemaal in de voorbereidingen voor kerst. Het werkt aanstekelijk; Vorige week hebben wij de eerste kerstverlichting al uit de dozen gehaald en buiten opgehangen. Doordat het hier zo vroeg donker is, ondertussen gaat de zon al om 15 uur onder, is het heerlijk om omringt te zijn door de kleine twinkelde lichtjes. Ons eerste kerstmaaltijd hebben wij ook al gegeten. Onze Noorse vrienden wilden graag een keer proefkoken en ons meteen kennis laten maken met het Noorse kersteten. Hier zijn ze nog heel traditiegetrouw en voor deze streek houdt dit in dat je Pinekjøtt (lamsribbetjes) met rode kool en aardappelen eet. Het vlees wordt ter conservering gezouten, dus voordat je het gaat koken moet je het een tijd in het water zetten om te ontzouten, ongeveer 24 uur. Vervolgens wordt het vlees in de pan op een laagje berkenhout gelegd om te stomen. Dit berkenhout wordt gebruikt om te zorgen dat het vlees niet meteen op de bodem van de pan ligt en om het vlees extra smaak te geven. De mensen zijn ook al druk met de kerstinkopen. Hier geven ze elkaar met kerst kadootjes; dit geef je aan familie en vrienden. Ook wij doen aan kerstkadootjes en hiervoor zijn Maarten en ik ook op pad geweest om deze in te kopen. Bij één van de winkels liepen we vol verbazing naar buiten want wat was het geval: na het afrekenen van de spullen vroeg ik of ze inpakpapier hadden. “ja hoor” zei de mevrouw. Ze haalt een groot stuk papier van de rol, rolt deze vervolgens keurig op en doet er een plakje om en doet deze bij onze spullen in de tas. Ik ben er nog niet achter of dit heel gewoon is of dat dit alleen bij deze winkel wordt gedaan, mijn bedoeling was eigenlijk dat de gekochte spullen even ingepakt zouden worden, we waren allebei zo verbaast over deze handeling dat we er niet eens aan dachten om gewoon even te vragen of ze of ze dat kon doen, de volgende keer zullen we maar iets duidelijker zijn over hoe we het hebben willen.

Ook op school wordt er volop aandacht gegeven aan de adventsweken. Vanwege de Corona moeten ze een aangepast programma invullen, maar voor Nederlandse begrippen is er nog steeds veel aandacht voor adventsweken. Op school hebben ze allebei kerstkoekjes gebakken. Deze heten Pepperkake en lijken qua smaak wel een beetje op speculaasjes. Verder hebben ze in beide klassen een adventskalender. Bij Lasse in de klas kunnen ze elke dag een leuke activiteit trekken die ze tijdens lestijd gaan doen. In Pelles klas trekt elke dag een kind een kadootje. Deze kadootjes zijn door de ouders aangeleverd. Verder is Pelle druk bezig met het maken van kerstkadootjes in de klas en heeft hij voor zijn gevoel helemaal geen les. Ook de klassen zijn volop versierd met kerstverlichting. Zo wordt de donkere decembermaand toch een maand met veel plezier en gezelligheid; Een maand waar je volgend jaar weer naar uit kunt kijken.

• 06 December 2020 - 19:01

Xandre:

Wat leuk dat het feestje van Pelle gewoon gevierd kon worden!
    En blijkbaar mag je dus ook nog gaan eten bij vrienden. Leuk. Hier in Canada pakken ze de cadeautjes trouwens ook niet voor je in. Misschien zijn we te verwend in Nederland. Geniet van deze tijd! Jullie huis leent zich er volgens mij echt voor om het super gezellig te maken.