Luxe - Reisverslag uit Farstad, Noorwegen van M. Zomer - WaarBenJij.nu Luxe - Reisverslag uit Farstad, Noorwegen van M. Zomer - WaarBenJij.nu

Luxe

Blijf op de hoogte en volg M.

26 Oktober 2020 | Noorwegen, Farstad

Wat leuk om ook vragen in de reacties te krijgen. Dit helpt bij het vinden van onderwerpen voor het schrijven van de blog. Laat ik eerst de verwarring over de warmtepomp ophelderen; Hier is een warmtepomp geen pomp die werkt met aardewarmte, in Noorwegen werkt een warmtepomp gewoon op elektriciteit, het lijkt wel op een aircosysteem. De motor zit buiten aan het huis gemonteerd en het verwarmelement zit binnen aan de muur gemonteerd. Het is, vind ik, niet echt een mooie oplossing, want het is een grote plastic bak die in je kamer hangt. Al komen er nu ook wel warmtepompen op de markt waar ook over vormgeving is nagedacht. Het is wel relatief makkelijk te installeren. Het systeem kan niet alleen verwarmen maar ook koelen. Wellicht zou het in de Nederland ook prima oplossing zijn. Lekker warm in de winter en lekker koel in de zomer. Deze warmtepompen zijn ook een stuk goedkoper dan het systeem wat op aardwarmte werkt, een lucht naar lucht warmtepomp zoals wij die hier hebben kost ongeveer € 2.500,- incl. installatie.

En dan peuren. Laat ik eerlijk zijn door te laten weten dat ik geen idee had wat “peuren” is. Gelukkig helpt het internet om toch snel iets te weten over onderwerpen waar je geen verstand van hebt. Het blijkt dat peuren vooral gebruikt wordt bij palingvangst. Je bindt een boel wormen bij elkaar aan 1 lijn. Wat de jongens bij het vissen gebruikt hebben is een makreellijn. Aan zo’n markeellijn zitten 5 vishaken aan 1 draad bevestigd en als je geluk hebt, bijt er in iedere haak een vis. Overigens vingen ze met deze vishaken geen makreel maar koolvis.

Waar je ook woont, je kunt altijd in de spreekwoordelijke lappenmand raken; Afgelopen donderdag is het me in de rug geschoten. Zo erg dat ik bijna niet meer kon lopen, niet meer kon zitten, niet meer kon bewegen. Uiteindelijk vrijdagmiddag de huisarts gebeld, alleen die had cursus en zou terugbellen. Helaas, de huisarts belde niet terug. Vervolgens maar de huisartsenpost gebeld. Deze wilde dat wij even zouden komen, zodat ze konden kijken wat er aan de hand is. Logisch natuurlijk maar ik kon helemaal niet bij de auto komen, laat staan dat ik er ook nog een uur in kon zitten om bij de huisartsenpost te komen. Maar weer teruggebeld naar de huisartsenpost en gelukkig kon het toen met een telefonisch consult. Ik had er ook voor kunnen kiezen om met ambulance opgehaald te worden, maar die gedachte deed me ook niet echt beter voelen. Uiteindelijk kon Maarten medicijnen tegen de pijn halen in Molde. Ondertussen gaat het langzaamaan beter en kan ik nu zelf weer schuifelend bij de wc komen zonder dat Maarten mij vast hoeft te houden. Ik had wel geluk dat Maarten dit weekend vrij heeft, zodat hij het huishouden draaiende kan houden en mij kan helpen met alles.

Hier hebben kinderen niet alleen gymnastiekles maar ook zwemles. De school heeft een eigen verwarmd zwembad. Dit is echt een luxe. De klassen worden in 2 gesplitst, de ene helft heeft dan gymnastiek en de andere helft zwemles. Het heet zwemles, maar eigenlijk is het vrij zwemmen onder toezicht van de leraar. Af en toe is het zwembad ook buiten schooltijden open. Er zijn dan vrijwilligers die toezicht houden. Echter op dit moment zijn er nog niet zoveel vrijwilligers dus het zwembad zal niet zo vaak open zijn. Mij lijkt de verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor de veiligheid in het zwembad een pittige opgave, ik begrijp dat niet iedereen, inclusief ikzelf, dit aandurft.

Niet alleen het zwembad is een luxe, ook de sporthal is super de luxe. Deze is afgelopen maanden helemaal opgeknapt en sinds deze week kan deze worden gebruikt door de school en de lokale sportverenigingen. Een deel van het budget voor de renovatie is geschonken door een rederij van een cruiseschip. Ongeveer 2 jaar geleden is hier bij de kust een cruiseschip in nood geraakt, dit was destijds ook in Nederland in het nieuws. De motoren van het schip waren uitgevallen en op zee woede een storm en het schip dreigde op de klippen te lopen, de kustlijn van onze gemeente staat sowieso al bekent als het gevaarlijkste stuk langs de Noorse kust door zijn vele zogeheten scheren, veel rotsachtige kleine eilandjes en ondiepe stukken, een scherenkust dus. Mooi maar zeer verraderlijk voor de scheepvaart. Er is dan ook groot alarm geslagen en de 1300 passagiers en bemanning zijn met helikopters van het schip gehaald en opgevangen in de sporthal hier. Als je googelt op Viking Sky Hustadvika vind je er wel beelden van. Meteen heeft de lokale bevolking er voor gezorgd dat er slaapplekken voor de mensen kwamen, voldoende eten, drinken en dekens. De rederij van dit schip vond dit zo’n mooi en sympathiek gebaar van de bevolking dat zij geld hebben geschonken. Dit geld is gebruikt voor het opknappen van de sporthal en deze verbouwing is nu zo goed als klaar.

Inmiddels is de eerste sneeuw weer op de bergtoppen te zien en komt vooral de commercie al in kerststemming, in de etalages komen de kerstversiering en extra lampjes weer tevoorschijn, met tot nu toe als twijfelachtig hoogtepunt een volledig goudkleurige boom met goudkleurige versiering, veel lampjes en om het helemaal af te maken draait de hele boom de hele tijd rond! Wij doen een klein beetje mee met de gekkigheid, de jongens wilden graag Julebrus, een frisdrank speciaal voor de kerst, deze hebben de jongens voor deze keer gekregen, de volgende fles hopen we te kunnen uitstellen tot minimaal 1 december!

• 27 Oktober 2020 - 02:11

Xandre:

Wat lastig zeg, die rugpijn! Hopelijk ben je gauw weer helemaal de oude en gebeurt dit niet nog een keer!!
    En wat een verhaal van die rederij die jullie sporthal gesponsord heeft. Geeft een goed gevoel om te weten dat jullie in een buurt wonen die heel bereid is te helpen!

• 27 Oktober 2020 - 11:56

Rikie En Wim.:

Beste Familie,
    wederom bedankt voor de mooie verhalen en belevenissen.
    Wat betreffende de warmtepomp, die heb ik ook sinds enkele maanden. Het werkt prima en ook is hij in het verbruik met stroom de helft goedkoper dan op het gas. En dat scheelt toch weer.
    Het peuren is bij mij ook wel bekend, op de lagere schooltijd gingen s"avonds regelmatig in de berkel op paling vissen. We maakten dan een mooie kluit van wormen en gingen dan met de hengel vissen. Je moet wel de kluitwormen net boven de bodem in het water op en neer bewegen om de aandacht van de paling te trekken. zodra je voelt dat de paling toehapt moet je de hengel langzaam op tillen en dan boven water snel naar een emmer of bak die dicht bij de hengel in het water drijft, omdat als de paling boven water komt laat hij weer los.

Groeten van ons uit Eefde en beterschap met de rug.

• 04 November 2020 - 13:53

Sabine:

Leuk om weer even wat van jullie te lezen... behalve dan die rugpijn. Sterkte daarmee!