Het is gelukt!
Door: Manon
02 November 2008 | Noorwegen, Oslo
Wanneer je informatieboekjes leest over Noorwegen wordt er altijd beschreven dat Noorwegen nagenoeg geen herfstperiode kent. Nou, dat klopt. Dinsdag is de eerste sneeuw gevallen. Dit was helemaal niet voorspelt dus ik schrok wel even toen 's ochtends grote witte vlokken naar beneden kwamen. Voor een niet sneeuwliefhebber is dit wel even slikken. Ja ik weet het: Als je in Noorwegen woont, weet je dat je sneeuw kunt verwachten maar nu al?!. Ik ben hier voor ruimte, mooie natuur en mooi uitzicht. Die sneeuw is een iets minder leuke bijkomstigheid.
Het was meteen ook behoorlijk glad op de weg, dus gisteren heb ik spijkerbanden voor de fiets gekocht en deze zijn er door Maarten opgelegd. Dit lijkt wel heel stoer. Nu kan ik iedere glibberige weg de hele winter door trotseren. In Nederland heb ik er nooit over nagedacht dat je ook spijkerbanden voor je fiets kunt krijgen. Terwijl het hier de gewoonste zaak van de wereld is. Zouden spijkerbanden in Nederland wel te koop zijn? Aanstaande dinsdag gaat de auto voor onderhoud naar de garage en dan laten we daar ook maar spijkerbanden op leggen omdat we vorig jaar toch wel een paar keer aan het glijden zijn geweest op de gladden wegen.
Ondertussen lukt het mij steeds beter om in de pauze met collega's te collega's te kletsen en dit is soms best leerzaam. Zo ben ik er van de week achter gekomen dat Noren eigenlijk heel weinig bij elkaar op bezoek gaan. Dit doe je alleen als je uitgenodigd wordt en dit gebeurt alleen als er iets bijzonders is. Zomaar spontaan even bij iemand aanwippen kennen ze niet. Alleen bij je ouders kun je dit doen, maar verder is het alleen maar raar om even bij iemand op de koffie te gaan. Toen ik vertelde dat ik dit juist zo leuk vind om spontaan even bij iemand aan te wippen, werd ik vol verbazing aangekeken. Wat dat betreft zijn Noren toch niet zo gezellig. Zo schijnen ze ook niet na het sporten een tijdje na te praten en iets te drinken in de kantine. Iedereen gaat meteen naar huis. Verder zijn ze niet erg geïnteresseerd in elkaar. Verjaardagen van collega's worden vergeten en ze zijn blij verrast wanneer ik ze feliciteer. Ook wordt het weekend op maandag niet besproken. Dit vind ik toch wel erg saai en een beetje A-sociaal. Dit had ik niet verwacht, want de Noren zijn wel heel hartelijk. Als wij het toch hebben over slechte eigenschappen van Noren dan heb ik er nog eentje: Ze beloven en zeggen van alles toe, maar uiteindelijk gebeurt niets; Zo zou ik van de zomer met 1 van de dochter van de boer waar wij bij wonen, gaan paardrijden. Ik heb het drie keer gevraagd en iedere keer krijg je een spontaan en enthousiaste reactie, maar uiteindelijk zijn wij nooit uit rijden geweest is is zij al weer maanden in Bergen voor haar studie. Ik heb ook al een paar keer gevraagd wanneer ik mijn nieuwe contract krijg. Iedere keer is het antwoord:” je krijgt het vandaag.” Tot nu toe heb ik het contract nog niet gehad. Zelf ben ik nogal precies aan zulk soort dingen, dus ik kan er nog niet zo goed aan wennen. Misschien wil ik er ook wel niet aan wennen, want dan moet ik ook iets aan mijzelf veranderen en dat valt niet mee.
Alles staat hier al in het teken van de kerst. Alle winkels liggen al helemaal vol met kerstartikelen. Ik mis dan wel het sinterklaas sfeertje die in Nederland vooraf gaat aan de kerst. De pepernoten mis ik en ook het gevulde speculaas. Hiervoor hebben wij wel een recept dus misschien dat mij keukenprins mij nog gaat verrassen met een lekker stuk speculaas op sinterklaasavond??
02 November 2008 - 17:05
Gerrie:
Je went wel aan de Noren of zij wennen aan jullie als jullie ze maar vaak genoeg uitnodigen of zomaar bij hen op de koffie komt. Leuk verhaal.
Groetjes ook van Willem -
02 November 2008 - 17:23
Rob Langedijk:
lieve Manon
Bij onze supermarkt kun je overheerlijke pepernoten kopen.Omdat je volgende week naar Ikea ga zal ik aan Astrid vragen of ze een paar zakken voor je kan meenemen.
Groeten Rob
02 November 2008 - 18:21
Anny Zomer.:
Hoi Manon en Maarten.
Wat een gedoe met die spijkerbanden bij jullie.Wel stoer hoor Manon die banden op je fiets. Ik weet ook niet of je die in Nederland kunt kopen. Wat die pepernoten betreft, ik zal de goede Sint eens even bellen en vragen of hij ook even bij jullie langs wil gaan. Ik zal hem dan meteen even zeggen hoe hij het snelst bij jullie kan komen, en dan komt het vast goed.
Van uit Vierakker de hartelijke groeten van Pa en Ma. -
02 November 2008 - 19:14
Tessa:
Ha buren!
Wat een mooi nummer op de auto! Die is niet moeilijk te onthouden! Ik begrijp waarom de noren geen sinterklaas kennen, want na de zomer begint meteen de sneeuw te vallen en dat is kerst.... Maar vooral Pieter begrijpt erg goed dat je de pepernote mist, hij eet niks anders meer..... Zo te lezen aan de reacties zullen jullie je portie ook wel krijgen!
Succes met de sneeuw en groeten!
Tessa -
03 November 2008 - 10:50
Sietse Wolbrink:
v cd5jnnmngf 4,mkj gn tvth gf443t cdwnd52ns 434g bg rrc -
03 November 2008 - 10:52
Irene:
Hoi Maarten en Manon,
De vorige reactie heeft Sietse vol trots geschreven. Ik hoop dat jullie het begrijpen. Zoals de letters achter elkaar staan zo praat hij ongeveer ook.
Stoere banden Manon.
Groetjes Irene -
03 November 2008 - 13:13
Sonja:
Wat een ervaringen doen jullie zo op. Saai is het niet jullie beleven een hele hoop en moeten behoorlijke stappen qua actie ondernemen. Gaaf en mooi indrukwekend het witte landschap. Hier in Ursem is het momenteel saai mistachtig weer. Met onze jongens gaat alles top. Giel nu 2 jaar en 3 mnd en Daan 5 mnd. Allebei echte duimers, lekker zoet dus.
Volgende week sintmaarten. Om 17.30 is het al behoorlijk donker. Gezellige sfeervolle tijden komen er weer aan. De mazzel en toerledokie zoals Giel het zegt. Sonja
03 November 2008 - 15:55
Annet:
Hoi, Manon,wat een stoere banden heb je nu op de fiets. Wat een geregel zo voor een kentekenplaat op jullie auto. Maarten hoe gaat het jouw werk bij de boeren, daar lees ik weinig over. Ik ga er dan ook vanuit dat het allemaal goed gaat!
Verder is het weer hier ook kouder an het worden en nat. Het wordt nu weer vroeg donker nu de klok verzet is. Kennen ze in Noorwegen ook wintertijd en zomertijd?
Groetjes en tot de volgende week.
Marc en Annet -
03 November 2008 - 19:19
Wies:
hei manon, is het écht niet eng om met die spikes te rijden.tjonge wat is de sneeuw vroeg dit jaar. vast om jou een plezier te doen:)