Het koekje bij de koffie
Door: Manon
01 Februari 2009 | Noorwegen, Oslo
Maarten is dinsdagavond mee geweest naar een informatieavond over tochtigheid bij koeien. Om een gevoel te krijgen bij wat een veearts voelt bij een inseminatie, had de voorlichter 4 voortplantingsorganen van koeien meegenomen waar de boeren uitgebreid aan konden voelen en een beeld konden vormen van het proces van insemineren. In Noorwegen mag je als boer zelf insemineren maar dan moet je hiervoor een cursus hebben gevolgd en moet je minimaal 50 inseminaties per jaar doen. Voor een gemiddelde boer in Noorwegen is dit niet haalbaar en hierdoor doet in de meeste gevallen de dierenarts dit nog steeds. In Noorwegen gaat z'n avond altijd gepaard met eten. Dit keer werden er luxe belegde broodjes geserveerd. Voor de boeren is deze avond dan ook vooral gericht op het onderhouden van sociale contacten en gezellig samenkomen.
Natuurlijk moet ik ook mijn sociale contacten onderhouden en daarom heb ik gisteren weer gezellig koffiegedronken met Jenny, de Nederlandse die nu ondertussen al bijna 8 jaar in Noorwegen woont. Eigenlijk is het contact begonnen als doel om mijn Noors bij te spijkeren, maar ondertussen kletsen wij hoofdzakelijk in het Nederlands. Best goed voor haar, want af en toe zoekt ze naar het juiste woord. Kan ook haast niet anders wanneer je alleen nog maar Noors spreekt. Ondertussen verbaasd zij zich meer over de Nederlandse gewoonten dan over de Noorse gewoonten. Zo vindt zij de Nederlanders altijd erg netjes gekleed. Bij de Noren moet het vooral praktisch zitten. Natuurlijk kun je hier gewoon hippe kleren kopen en is er weinig verschil met aanbod in Nederland, maar het zijn wel hoofdzakelijk kleren van rekbare stoffen en vind je in weinig winkels pantalons, colbert en chique bloesjes. De jeugd die nog naar school gaat lopen hoofdzakelijk in wijde joggingbroeken die nog maar net boven de kont blijven hangen en ook sportschoenen zijn helemaal in. Geen wonder dat de jongeren langzaamaan steeds dikker worden, je kleren rekken gewoon mee dus je hebt helemaal niet door dat je weer een kilootje gegroeid bent. Het blijft dan ook verbazingwekkend dat ze met kerst dan ineens helemaal uitgedorst zijn in galajurken en kleren met veel glitters.
Nog een groot verschil tussen de Nederlanders en de Noren is de hoeveelheid koekjes en gebak bij de koffie. Noren vinden ons wat dat betreft maar zuinig. Doet me meteen weer denken aan de opmerking die Maxima heeft gemaakt en waar zoveel Nederlanders zo verontwaardigd over waren: Nederland is het land van 1 koekje bij de koffie. Het is inderdaad waar dat wij met de koekjestrommel rondgaan en dat je er dan 1 koekje uit haalt. Hier gaat dat heel anders: je zet een schaal op tafel met een assortiment aan koekjes en iedereen blijft er lekker uit eten. Dan het eten van taart. In Nederland verdeel je de taart in punten van allemaal dezelfde grootte. Hier zet je de taart op tafel en iedereen snijd er voor zichzelf een vierkant stuk van af en neemt zoveel die wil. Het gevolg is dat je een heel raar stuk taart overhoud. Hier zijn in de winkel de taarten dan ook meestal vierkant en niet rond.
Ondertussen ben ik er achter dan sommige Nederlanders de traagheid van de Noren dik kunnen overtreffen. Een jaar geleden heb ik mijn laatste teksten aangeleverd voor het lesprogramma voor startende ondernemers in Gambia. Al een paar keer heb ik mij afgevraagd of dit project als zou draaien in Gambia. Krijg ik ineens deze week een berichtje over het project, blijkt er nu pas wat gedaan te gaan worden met de teksten die vorig jaar zo snel af moesten zijn. In het begin heb ik nog verschillende keren geïnformeerd over de voortgang van het project maar naar steeds geen antwoorden en duidelijkheid te krijgen, ben ik er van uit gegaan dat het ondertussen al wel een keer zou af zou zijn. Niet dus. In Nederland is het dus lang niet allemaal beter dan hier. Dit stelt ons weer gerust.
01 Februari 2009 - 16:02
Marinke:
Jippie ik ben als eerste!!!
Nu nog even het bericht lezen!!! Groetjes Marinke -
01 Februari 2009 - 17:02
Anny Zomer.:
Wij zijn weer op de thuisbasis terug gekeerd na een heerlijk en gezelig weekendje Noorwegen. De hele huishouding gedaan hebben is wel een beetje overdreven, want ik kwam uitgerust thuis.Manon en Maarten nogmaals bedankt voor het fijne lange weekend samen met jullie.
Groetjes Mam en ook natuurlijk van Pap. -
01 Februari 2009 - 17:56
Annet:
Hoi, Eigenlijk is het dus ook een beetje een luxe dat je moeder komt, Manon, wordt meteen je huis even gedaan.
Maarten, hoe is het met je eerste bierbrouwerij gegaan? Smaakt het bier?
Zal vast wel.
Groeten Marc en Annet -
02 Februari 2009 - 02:06
Xandre:
Hoe vinden jullie dat, dat Noren vooral praktisch gekleed gaan? Wij kennen dat hier in (dit deel van) Canada ook: vaak niet heel netjes gekleed, vooral makkelijk. Meestal vinden we dat lekker: niet die 'druk' om volgens de laatste mode gekleed te gaan. Ook voor de meiden op school is dat fijn: je hoeft geen Nikies te dragen om er bij te horen. Maar soms denk je: kom op, we zijn nu een avondje uit, maar er dan wat van, ook met je kleding. Het zal wel weer de gulden middenweg zijn... -
02 Februari 2009 - 07:18
Astrid:
Je hebt weer leuk geschreven hoor. Wij zijn afgelopen zondag ook bij ergon wezen eten en hebben daar ook een bijzondere ervaring opgedaan , ik vertel het je nog wel het is echt grappig. Op de terug weg toen we net van het pondje kwamen sprong er een rodyr voor de auto.We schrokken enorm met z'n allen . We hebben hem geraakt maar hij kom evegoed nog snel weg komen.We zijn nog terug geweest om te kijken dat ie niet ergens lag te kreperen maar we zagen hem niet meer.Een beetje mazzel voor ons allemaal want we moesten hard remmen en er reed een hele sliert auto's achter ons.Nou vi snakkes frijdag groetjes Astrid -
04 Februari 2009 - 08:38
Janet:
Hallo Maarten en Manon,
Ook namens mij nogmaals dank voor het gezellige weekend. Dit is zeker voor herhaling vatbaar. Veel plezier komend weekend in Trontheim. Groeten,
Janet -
06 Februari 2009 - 15:49
Gerrie:
Hoi Manon en Maarten
Even een reactie op je bericht.
Wij gaan 27 febr. naar Gambia, als je een naam van een bedrijfje weet kunnen we misschien gaan kijken.
Groet van Willem en Gerrie